Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
Език
Меню
Профил
Език
  • ОРАЛНА ХИГИЕНА +
  • ГРИЖА ЗА КОЖАТА +
  • КОСА + ТЯЛО +
  • I CAN TOO +
  • БЛОГ +
Вижте всички статии

Списание Forbes за Naturelle with Love & I Can Too

Списание Forbes за Naturelle with Love & I Can Too


I can too е сред малкото организации по света, които могат да се похвалят, че над 400 знаменитости, сред които Антонио Бандерас и Долф Лундгрен, са техни посланици. Също така и че над 250 музикални концерта са посветени на техни каузи. Въпреки цялата подкрепа и популярност в Европа и Америка издържането на фондация не е лесна задача. Дори става почти невъзможна, когато пандемията спира събитията и намалява готовността на бизнеса да прави дарения. 
В началото на 2020 г. след обичайната медитация за деня Нели Радева, основател и президент на фондацията, решава, че е време да промени модела си на финансиране. От години разчита на хората от бизнеса да я подкрепят. Вместо да бъде зависима от тях, избира да създаде своя компания и чрез нея да финансира фондацията. Така се ражда брандът за биокозметика Naturelle, който стъпва на пазара през есента на 2021 г. с първия си продукт – паста за зъби с розова вода. После се появяват серум и олио за лице с водорасли, като скоро очакваме и вода за уста с розово масло.
„Новите ни продукти са нещото, в което съм се фокусирала“, казва Радева, като още не е решила какъв процент от приходите от бранда ще влизат в I can too. От началото на пандемията тя няма възможност да плаща на екип и прави всичко сама. Помагат ѝ приятели и точно от тях идва идеята за Naturelle.
Брандът е логично продължение на многото въпроси как Радева се грижи за кожата и здравето си. Това е много специална тема за нея и като доказателство ни споделя, че „винаги съм си правила домашна паста за зъби с кокосово масло“.

 
На въпроса ни ориентировъчно кога е започнала работата си по I can too, тя ни признава, че работата с числа не е сред силните ѝ страни. „Не помня дати, брой концерти и събития. Сигурно вече са към хиляда, но не съм сигурна и не искам да ви подведа. Дори нямаше да знам, че на 16 юни 2006 г. съм регистрирала фондацията, ако не празнувахме рожден ден всяка година“, казва Радева.
Историята на фондацията започва с молба от „Център за Надежда“, който се грижи за деца с увреждания, ако може, Радева да намери кола, която да превозва децата. По това време Нели Радева (тогава на 36) живее в Германия от вече 20 години и работи като маркетолог. За да намери транспорт за центъра, тя използва знанията си и създава маркетингова стратегия. Избира конкретна компания и фокусира всичко върху настоящите ѝ нужди от медийно присъствие само и само да дари една от старите си коли на центъра. Въпреки усилията и подготовката ѝ получава отказ. Няколко дни по-късно Радева вижда на сайта на същата компания всичко, което им е изпратил, но за друга инициатива.
„Щом те имат нужда да крадат от мен, значи в България просто няма идеи. Тогава си казах, че наистина искам да помогна на тези деца, но за да стане това, трябва да променя възприятието за тях“, казва Радева, която решава да създаде фондацията „И аз мога“ и чрез нея да представи проблема през красотата на изкуството и посланията на известни личности.


Избира името „И аз мога“, защото то казва точно това: „Всеки помага на каузата с каквото може. А също и че децата с увреждания могат не по-малко от останалите.“
СЛЕДВАЩАТА ГОЛЯМА КРАЧКА Е РАДЕВА да инвестира всичките си спестявания. „Не помня колко пари бяха. Знам само, че можех да си взема два или три апартамента, но вместо това си купих фондация.“ Приятел ѝ дава списък на най-известните хора в Българи и тя започва да им се обажда, без дори да знае кой как изглежда. Повечето знаменитости се включват към инициативата, като музикантите от тях посвещават предстоящите си концерти на I can too.
Радева успява да открие спонсори за всяко нещо, което реализира, включително и за заплати на две асистентки, които да ѝ помагат. Тя знае, че няма друг избор, защото „известните хора в България не са богати като тези в чужбина“ и от тях не може да иска постоянно да набират средства за фондацията. Затова нейната цел е да започне да се говори за проблема по различен начин, а не да трупа капитал.


„Много хора ме мислеха за луда. Казваха ми: „Добре, хубаво обяснявате за случващото се с тези деца, но откъде ще дойдат парите за фондацията ви?“ Екипът ѝ все пак се опитва да събира средства по различни начини. Например по време на някои от концертите Нели Радева и асистентките ѝ продават тениски с логото на фондацията. „Първият път взехме 250 бройки и продадохме 3. Цяла нощ и трите стояхме на щанда без никакъв смисъл.“
Както се досещате, тениските не носят много приходи, донякъде защото Радева често ги подарява. Другата причина е, че самата идея на Радева за тях също не е свързана с печалба. През 2008 г. I can too иска да предизвика интереса на младите хора. Затова създава тениските и организира поредици от фотосесии на известни личности, облечени с тях. Допълнително се създават видеа и снимки, които показват как върви снимачният процес. Интересът е голям, а Радева и до днес съжалява, че тогава не са имали профил в Instagram, за да стигнат до още повече хора.
I can too започва да става все по-популярна и хората започват да я търсят сами. Така се появяват режисьори, които предлагат да правят безвъзмездно видеа за фондацията. От Министерството на транспорта също дават своя принос към каузата, като слагат банери на I can too в превозните средства и на спирките от градската мрежа. Столична компания дава на фондацията да използва билбордовете ѝ. „Дадоха ни много билбордове. Ако трябваше да ги плащаме, на година щяха да ни струват над 1 млн. лв.“


През 2008 г. фондация I can too помага на родителската организация „Деца с проблеми в развитието”. Фондацията насочва всичките си усилия и намира компании, които да дарят продуктите и труда си, за да се изгради медицински център за деца с множествени увреждания в Студентски град.
Междувременно актрисата Диана Любенова също иска да помогне на Радева. „Тогава съпругът ѝ работеше в холивудските продукции и решиха, че ще е добра идея известни актьори да се снимат за нас“, казва Радева. Така звезди като Антонио Бандерас позират с тениски на I can too и стават посланици на фондацията.
За да има ефект от фотосесиите, може да се събират средства за деца с увеждания в България от Съединените американски щати. Затова през 2012 г. Нели Радева регистрира фондацията в САЩ. През същата година Радева и екипът ѝ започват работа по изграждането на център за деца с аутизъм в Пловдив. Започват от нулата, но намират спонсори за всичко. През 2015 г. центърът вече работи и е най-големият по рода си в България.
Междувременно фондацията помага за адаптирането на жилища към нуждите на децата с увреждания, а паралелно продължават да се организират концерти и изложби на картини с кауза.
„Имаше компании, с които работехме, и ни казваха да търсим само тях. Това нямаше как да се случи, защото ние организирахме стотици събития. Звъняхме първо на едните, а после на другите, за да не злоупотребяваме с желанието им да ни помагат.“


През 2018 г. фондация I can too и „Фантастико“ събират 100 хил. лв. за „Мобилен Терапевт” – специализиран автомобил, който да бъде използван от „Център за Надежда“, за да превозва децата. „Това е същият автомобил, заради който преди 12 години основах фондацията. Най-накрая намерихме дарител“, казва Радева.
В НАЧАЛОТО НА 2020 Г. ПАНДЕМИЯТА СПИРА присъствените събитията, а Радева започва да развива идеята за собствен бизнес. Започва да се интересува от биокозметика и дали може да създаде свои продукти в България и да ги изнася към САЩ, където пазарът на биопродукти е много по-развит. Намира и инвеститор за проекта, така създава Naturelle.
Веригите на доставки обаче са прекъснати. През есента на 2021 г. първият ѝ продукт – пасти за зъби, е готов и приятелките на Радева от България си купуват по няколко бройки. Това променя мнението на Нели Радева и тя все пак решава да започне с продажбите от България.


От паста за зъби обаче няма как да прави големи обороти, а те са важни, за да намери още инвеститори. Създава още продукти. Нели Радева показва на екипа ни и такива, които още не са на пазара. Това са хидратиращ крем за тяло и дизайнерска чанта несесер, в която може да се побере цялата козметична линия досега. Споделя ни, че за чантите работи с компанията подизпълнител на Chanel.


През годините, които развива фондацията, Нели Радева е създала важни контакти. За три месеца тя позиционира Naturelle в 60 магазина, сред които салон за красота в Ню Йорк и бутик в центъра на “Бевърли хилс“. Казва, че изобщо не ѝ се е налагало да убеждава, който и да е да работят с нея, защото това е начинът, по който казват „И аз мога“ да помогна на децата с увреждания в България.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари